Home Wooninspiratie Tuin Zelf knoflook planten en kweken? Tips en advies!

Zelf knoflook planten en kweken? Tips en advies!

0
Zelf knoflook planten en kweken? Tips en advies!

Wil jij je eigen knoflook planten gaan kweken? Met wat handigheid doe je het binnen een handomdraai en kweek je helemaal zelf de mooiste knoflook planten. Je leest in dit alles wat je moet weten over zelf knoflook planten en kweken.

Welke soorten knoflook zijn er?

Maar voor je kiest om knoflook te kweken is het goed te weten dat er twee soorten zijn. Je hebt een knoflook met bloemhoofd en zonder. Je kunt makkelijk voelen met welke knoflook je te maken hebt. Wanneer een knoflook een zachte bovenkant heeft is het er een zonder bloemhoofd. Deze zijn doorgaans ook veel langer houdbaar dan de andere knoflook. Het is helemaal van deze tijd om je eigen knoflook en andere kruiden te kweken. En daarbij is het natuurlijk ontzettend leuk als jij je eigen producten hebt waarover je ook het een en ander kunt vertellen.

Nu je weet welke soorten knoflook te koop zijn is het ook makkelijker kiezen welke je wilt kweken. De beste tijd om knoflook te poten is het najaar.

Dit moet je weten over knoflook planten

Om knoflook te kweken heb je geen specifieke grondsoort nodig. De knoflook doet het eigenlijk goed in iedere grond. Zolang de grond water goed doorlaat. Naast het doorlaten van water is ook de plek belangrijk. Knoflook heeft om te groeien namelijk veel zon nodig. Hoe beter de plek hoe eerder je kunt gaan oogsten.

Wanneer je de knoflook wilt poten is het goed om de teentjes met de punt omhoog in de gaatjes te plaatsen. Op deze manier maak je het voor de teentjes makkelijker te groeien. De grond bovenop de teentjes kun je het beste losjes opvullen. Zorg er ook voor dat er ruimte om de gepote teentjes aanwezig is. Zo kan het knoflookplant makkelijker groeien.

Een knoflook plant heeft doorgaans weinig onderhoud nodig. Wel is het belangrijk dat je de plek om de knoflookplant heen onkruidvrij gaat houden. Zodat de zon deze goed bereiken kan waardoor het sneller kan groeien.

Handige weetjes over knoflook kweken

De beste tijd om knoflook te oogsten is eind juni. De plant zal veranderen en krijgt een gele kleur. Je ziet het direct als het oogsten beginnen kan. Wanneer je voortdurend knoflook wilt kweken is het belangrijk dat je de knoflook teentjes nooit op dezelfde plekken in de tuin poot. Je hebt namelijk te maken met wisselteelt. Wat betekent dat er een aantal jaren tussen moet zitten.

Ook bij kweken in pot is dit het geval en moet je ruimte en plaatst veranderen. Je kunt dit eenvoudig doen door nieuwe grond toe te voegen.

Een leuk weetje voor de echte tuinliefhebber is dat knoflook luizen weg zal houden van rozen en andere bloemen. Het is een natuurlijk middel om rozen in topconditie te houden.

Het kweken van knoflook is niet alleen ontzettend leuk om te doen. Het zorgt er ook voor dat je inzicht krijgt in de manier van kweken, groei en uiteindelijk ook het oogsten. Als je het goed aanpakt heb jij straks je eigen heerlijk verse knoflook. Het is absoluut de moeite waard.