Home Wooninspiratie Tuin Welke soorten schaduwdoeken zijn er?

Welke soorten schaduwdoeken zijn er?

Tijdens de zomermaanden genieten we allemaal van het zonnetje, maar soms is er even wat meer schaduw en verkoeling gewenst. Vooral op het terras is vaak schaduw gewenst. Met een schaduwdoek is het mogelijk om op elke gewenste plek in je tuin schaduw te creëren.

Er zijn veel verschillende soorten schaduwdoeken. We begrijpen het dan ook als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we alle soorten schaduwdoeken in onderstaande blog op een rijtje gezet. Zo weet je precies welke jij moet kiezen.

Waarom een schaduwdoek?

Een groot voordeel van een schaduwdoek is dat je goedkoop voor schaduw en verkoeling in je tuin kunt zorgen. Een veranda of overkapping kost dan ook veel meer. Ook biedt een schaduwdoek voordelen ten opzichte van een parasol. Zo blijft een schaduwdoek hangen en hoef je deze niet elke keer op te zetten. Ook heb je geen last van de parasolvoet.

Een schaduwdoek biedt bescherming tegen zon en UV-straling, maar ook tegen wind en regen. Dit maakt een schaduwdoek ideaal voor in veel tuinen. Benieuwd naar de verschillende soorten schaduwdoeken? Lees snel verder.

Verschillende soorten schaduwdoeken

Voor elke plek in de tuin is er wel een passende oplossing om schaduw in de tuin te creëren. Schaduwdoeken zijn namelijk verkrijgbaar in diverse vormen en soorten, waardoor er altijd wel een passend schaduwdoek te vinden is. Hieronder hebben we een aantal verschillende schaduwdoeken op een rijtje gezet.

Driehoek schaduwdoek

Het driehoekige schaduwdoek is al jaren een populaire keuze om te zorgen voor schaduw in de tuin. Een groot voordeel van een driehoek schaduwdoek is dat deze eenvoudig en veelzijdig te bevestigen is.

Vierkant schaduwdoek

Om een groter terras te voorzien van schaduw is een vierkant schaduwdoek een uitstekende keuze. Je kan het formaat van het schaduwdoek aanpassen aan de grootte van het terras. Zo geniet je op elke hoek van het terras van schaduw en verkoeling.

Harmonica schaduwdoeken

Harmonica schaduwdoeken worden vaak bevestigd in een pergola. Het grote voordeel van harmonica schaduwdoeken is dat je deze in kunt schuiven als je even geen behoefte aan zonwering hebt. Een pergola op maat met harmonica schaduwdoek is een ideale manier om een soort terrasoverkapping te realiseren.

Schaduwdoek kiezen: waterdicht of waterdoorlatend?

Bij het kopen van een schaduwdoek heb je de keuze uit een waterdicht en waterdoorlatend schaduwdoek. Het verschil tussen deze soorten zit hem in de structuur en materiaal van het doek. Zo heeft een waterdicht schaduwdoek een dichte structuur, waardoor vocht tegengehouden wordt.

Waterdicht schaduwdoek

Een waterdicht schaduwdoek biedt door de dichtere weefselstructuur optimale bescherming bij regen. Het is wel van belang dat het schaduwdoek zo wordt opgehangen dat het water van het doek af kan lopen. Waterdichte schaduwdoeken bieden uitstekende bescherming tegen UV-straling. Een nadeel is dat deze schaduwdoeken met dichte structuur minder goed tegen harde windstoten kan.

Waterdoorlatend schaduwdoek

Waterdoorlatende schaduwdoeken hebben een meer open structuur, waardoor het doek zowel regen als wind doorlaat. Dit zorgt er wel voor dat het schaduwdoek meer windbelasting aan kan. Het nadeel van waterdoorlatende schaduwdoeken is dat ze minder bescherming bieden tegen UV-straling.

MEEST POPULAIR

Enkele stappen om zelf buitenverlichting te plaatsen

Wanneer je op zoek bent naar buitenverlichting voor jouw tuin en je hebt een beperkt budget, dan zit je altijd goed met buitenverlichting op...

Dit zijn de grootste badkamertrends van 2022

Ben je toe aan een grootscheepse badkamerrenovatie? Maar heb je nog geen idee wat voor stijl je voor je badkamer uit wilt kiezen? Hieronder...

Zo kun je zelf een werkbank maken

Heb je een werkbank nodig? Dan ben je je wellicht al gaan oriënteren op wat je dan precies zoekt en waar de werkbank aan...

Hoe ziet jouw nieuwe badkamer er straks uit?

Dat badkamers ook aan trends onderhevig zijn staat als een paal boven water. Badkamers vertegenwoordigen niet alleen onze behoeftes op gebied van wellness en...