Home Woonideeën Woontips Wat verstaan we onder een woonverzekering?

Wat verstaan we onder een woonverzekering?

0
Wat verstaan we onder een woonverzekering?

De term woonverzekering staat voor een combinatie van verzekeringen. Een andere naam voor een woonverzekering is de pakketpolis. Een woonverzekering bestaat uit een opstalverzekering, inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn de drie verzekeringen die elke huiseigenaar nodig heeft. Het idee achter een woonverzekering is dat je als huiseigenaar in één klap alle drie de verzekeringen afsluit bij één verzekeraar. Doordat je voor alle drie de verzekeringen door dezelfde verzekeraar bent verzekerd, krijg je een korting op het gehele pakket. Je bent vrijwel altijd goedkoper uit wanneer je een woonverzekering afsluit dan wanneer je ervoor kiest om alle drie de verzekeringen apart af te sluiten.

De drie verzekeringen in een woonverzekering

Zoals eerder aangegeven, bestaat een woonverzekering uit een combinatie van drie verzekeringen. Naast de inboedel en opstalverzekering zitten bij de meeste woonverzekering ook nog een aansprakelijkheidsverzekering inbegrepen. Maar let op, bij sommige verzekeraars is dit niet het geval. Hieronder staan alle drie de verzekeringen kort beschreven.

De opstalverzekering

Wanneer je een opstalverzekering afsluit verzeker je je woning en de bijbehorende zaken zoals een uitbouw of een schuur tegen schade. Schade gemaakt als gevolg van zaken als brand, inbraak, storm en hevige regen wordt vergoed wanneer er sprake is van een opstalverzekering.

De inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering kun je je verzekeren tegen schade aan de inboedel van je woning. Naast schade aan je inboedel ben je meestal ook verzekerd tegen diefstal en verlies van eventuele spullen die behoren tot je huishouden. Voorbeelden van spullen die onder de inboedel vallen zijn meubels, parketvloer, stereo’s, televisies, maar in sommige gevallen ook kostbare sieraden of gordijnen. Met alleen een inboedelverzekering ben je niet gedekt voor schade aan je woning zelf. Daarvoor is de opstalverzekering voor, die hierboven staat uitgelegd.

De aansprakelijkheidsverzekering

Schade die je (per ongeluk) aanbrengt aan anderen wordt gedekt met een aansprakelijkheidsverzekering. Vaak komt deze schade door gebreken aan je woning zoals een los dakpan. Hierdoor valt een aansprakelijkheidsverzekering ook onder een woonverzekering.

Voordelen van een woonverzekering

Een groot voordeel van een woonverzekering afsluiten is dat het vrijwel altijd een stuk goedkoper is dan individueel alle drie de verzekeringen apart af te sluiten. Nog een groot voordeel is dat alle verzekeringen door dezelfde instantie zijn verzekerd. Als er schade is aan je huis als gevolg van brand of een overstroming, zal er hoogstwaarschijnlijk ook schade zijn aangebracht aan je inboedel. Je moet dan gebruik maken van zowel de opstalverzekering en van de inboedelverzekering. Je hebt bij een woonverzekering geen gedoe van twee aparte partijen die schade moeten bepalen, omdat beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar zijn afgesloten.