Home Woonideeën Woontips Alles over het reinigen van gordijnen

Alles over het reinigen van gordijnen

0
Alles over het reinigen van gordijnen

Is het tijd om je gordijnen te reinigen? Dan moet je goed opletten wat voor stof je hebt en hoe je dit kunt doen. Je wilt tenslotte je gordijnen zo lang mogelijk mooi houden. Moet je je gordijn bijvoorbeeld wassen of juist stomen? In dit artikel leggen we je een aantal tips uit.

Wat staat er op het wasvoorschrift?

Gordijnen zijn er in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Om deze mooi te houden, zul je ze af en toe moeten reinigen en dus regelmatig onderhoud plegen aan de gordijnen. Afhankelijk van het type gordijn dat je hebt kun je deze reinigen of moet je ze juist laten stomen bij de stomerij. Heb je bijvoorbeeld velours gordijnen? Dan kun je ze absoluut niet zelf wassen. Lees dus altijd goed de voorschriften voor het reinigen van je gordijnen, want als je ze verkeerd behandelt heb je kans op verkleuren, krimpen of bleken en moet je ze zo in de prullenbak gooien. Zonde!

Zelf reinigen

Zijn je gordijnen geschikt om zelf te reinigen? Vergeet dan niet om de haken te verwijderen of pak ze in met een washandje en doe er een elastiekje omheen.

Handwas

Ga je je gordijnen met de hand wassen? Gebruik dan een grote teil of badkuip waarin de gordijnen ruim in het sop kunnen weken. Gebruik niet teveel zeep en zeker geen chloor. Wring de gordijnen altijd goed uit en probeer zo min mogelijk op vlekken te boenen. Tot slot: hang de gordijnen nat uit om goed te drogen.

Machinewas

Zorg ervoor dat de trommel niet te vol zit, want dit kan voor schuurplekken zorgen. Laat de gordijnen niet centrifugeren en stop vitrage, als dit mee de machine in kan, altijd in een kussensloop of waszak. Let ook op de temperatuur en hang de gordijnen na de machinewas ook weer nat uit om te drogen.