Home Woonideeën Woontips Makelaarskosten besparen bij de verkoop van je huis? Doe het zelf!

Makelaarskosten besparen bij de verkoop van je huis? Doe het zelf!

Makelaarsclub NVM afgelopen week dat de waarde van woningen met gemiddeld 11,6 procent is gestegen in het derde kwartaal, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Het aantal huizen dat er elke dag aangeboden wordt op Funda blijft stijgen en ook het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar met 15 procent gestegen vergeleken dezelfde periode vorig jaar. Makelaars hebben het dus druk.

Wanneer je overweegt om je huis te verkopen, is er ook een alternatief op het inschakelen van een makelaar. Het is namelijk ook mogelijk om je huis zelf te verkopen en hier zitten veel bijkomende voordelen aan.

Verkopen zonder makelaar

Je huis verkopen door middel van een makelaar gaat altijd gepaard met bepaalde kosten. Bij het verkopen van je huis functioneert een makelaar als bemiddelaar en rekent hiervoor een courtage als vergoeding. Het is mogelijk om deze kosten te besparen, door je huis zelf te verkopen. Deze manier wordt steeds populairder onder particulieren. Huizensites en online marktplaatsen hebben ook dit jaar weer een stijging gezien in het aantal huizen dat zonder makelaar verkocht wordt.

Zelf je huis verkopen is mogelijk door zelf direct contact te hebben met de verkopende partij. Helemaal nu veel mensen meer tijd over hebben door het thuiswerken, kan het de moeite en waard zijn om dit zelf te doen en deze kosten te besparen. Een belangrijk onderdeel hierbij is dat je goed voor jezelf nadenkt over de minimale prijs die je wilt ontvangen bij de verkoop. Deze prijs kan je bepalen door te kijken naar recent verkochte huizen in de buurt en door je huis te laten taxeren.

Een ander optie is om je huis te verkopen aan een belegger of investeerder. Hierbij zijn er aan beide kanten geen makelaars mee gemoeid en krijg je vaak een direct en vrijblijvend bod. Dit heeft als voordeel dat er geen onzekerheden zijn omtrent een financieringsvoorbehoud, er geen makelaarskosten zijn en dat er flexibele voorwaarden kunnen worden opgesteld.

Beleggingspand met huurders verkopen

Ook voor bezitters van beleggingspanden kan dit een goed moment zijn om te verkopen. Een beleggingspand is in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk verhuurd. Een veelvoorkomend probleem met het verkopen van een beleggingspand is dat het vaak moeilijk is om deze helemaal leeg te krijgen op de gewenste verkoopdatum, doordat er verschillende huurcontracten zijn binnen het pand. Een manier om te verkopen zonder het hele pand leeg te krijgen, is om dit te doen in verhuurde staat. Dit kan bijvoorbeeld door het beleggingspand te verkopen aan een belegger die bij de verkoop ook de huurcontracten overneemt. De koop breekt hierbij dus geen huurcontracten, maar het pand wisselt enkel van eigenaar.

Ook bij het verkopen van een beleggingspand aan een belegger heb je het voordeel dat er geen makelaar en dus makelaarskosten bij komen kijken. Ook de notariskosten zijn volledig voor de aankopende partij. Daarnaast geeft een belegger veel meer zekerheid dat de verkoop doorgaat, omdat er geen sprake is van financieringsvoorbehoud.

MEEST POPULAIR

Verstelbare bureaus: de voordelen, nadelen en kosten

Het belang van ergonomisch verantwoorde werkplekken wordt steeds groter, vooral nu meer mensen vanuit huis werken. Verstelbare bureaus zijn een populaire oplossing die werknemers...

Hoe raambekleding je huis kan veranderen: de voordelen ervan

Raambekleding kan een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren zijn om de sfeer van een woning volledig te veranderen. Van de luxe uitstraling...

Ledstrips in de tuin: ideeën en tips

Wil je je tuin graag verfraaien met ledstrips? Dan kan dit nog best een klus zijn. Naast het aanleggen van de ledstrips wat een...

Zijn er manieren om mijn oude bank een upgrade te geven?

De bank kun je ook wel zien als het hart van je woonkamer. Het is vaak niet alleen het grootste meubel die in je...