Home Woonideeën Woontips Maak je huis diervriendelijk met deze tips

Maak je huis diervriendelijk met deze tips

Voor je trouwe viervoeter wil je natuurlijk alleen maar het beste. Met onderstaande tips maak je je woning diervriendelijk. Zo creëer je zowel voor jezelf als je beste maatje een thuis om volop van te genieten!

Zo maak je van je huis een paradijs voor je huisdier

Zelf vind je het heerlijk om te kunnen genieten van comfort in huis. Dat is voor je hond of kat niet anders. Ook huisdieren verlangen naar veiligheid, een eigen plekje en voldoende bewegingsruimte. Je maakt van je woning eenvoudig een paradijs voor je trouwe viervoeter door rekening te houden met een aantal zaken.

Geef je huisdier voldoende ruimte

Het is voor huisdieren erg fijn om bewegingsruimte te hebben. Dat is ook belangrijk, want ze moeten dagelijks voldoende bewegen om gezond te blijven. Voorzie minimaal zo’n 18m2 ruimte voor je kat of hond.

Is je huis aan de kleine kant? Dan betekent dat heus niet dat je kat of hond er niet gelukkig kan zijn. Maak extra plaats door je meubels dichter tegen de muur te schuiven en prullaria uit de weg te ruimen. Als je een tuin hebt, kun je een luikje in de deur maken. Zo kan je huisdier naar buiten wanneer hij of zij dat wil.

Voorzie een eigen plekje

Honden hebben nood aan een plekje voor zichzelf. Zij rusten en slapen graag in een comfortabel mandje. Je kunt berekenen hoe groot het mandje moet zijn door je hond te meten van snuit tot staartaanzet als hij rechtop staat. Tel daar nog 15 centimeter tot 30 centimeter bij, zodat het zeker groot genoeg is.

Ook katten vinden het fijn om een eigen plaatsje hebben. Zij kruipen het liefst in een holletje of op een lekker warm plekje. Voor katjes kun je een kattententje, hangmat of kattenmand voorzien.

Zorg voor veiligheid

Je huis diervriendelijk maken betekent ook zorgen dat het veilig is voor je kat of hond. Om dit te realiseren is het van belang om geen kabels te laten rondslingeren. Zorg ook voor een goede doorgang en pas op met kamerplaten. Die kunnen namelijk giftig zijn voor huisdieren. Deze kamerplaten heb je beter niet in huis als je een kat of hond hebt:

 • varens
 • graslelie
 • palm
 • gatenplant
 • agave
 • alocasia
 • aglaonema
 • bromelia

Bied voldoende speelmogelijkheden

Met speeltjes prikkel je de zintuigen van je huisdieren en houd je ze lichamelijk actief en gezond. Zowel voor honden als katten zijn er heel veel leuke speeltjes te verkrijgen: balletjes, muisjes, speeltjes die geluid maken, noem maar op.

Voor katten die niet buiten komen, zijn kattenspeeltjes dé manier om voldoende te bewegen. Weet dat een huiskat dagelijks zo’n drie intensieve speelsessies van 5 minuten nodig heeft. Als je wilt vermijden dat je kat je zetel stuk krabt, is het ook van belang om een krabpaal te voorzien.

Tips om je huis netjes te houden met huisdieren

Huisdieren geven je zoveel liefde dat je het extra schoonmaakwerk er maar al te graag bijneemt. Maar natuurlijk wil je je huis wel zo netjes mogelijk houden en schade aan je meubels vermijden. Daarvoor bestaan er enkele handige trucjes.

diervriendelijke meubels

Tip 1: Kies de juiste meubels

Het spreekt voor zich dat je je hele interieur niet gaat veranderen omdat je een huisdier wilt. Maar indien je toch van plan bent om nieuwe meubels te kopen, zijn er enkele dingen waar je rekening mee kunt houden.

Als je een witte hond of kat neemt, is een witte zetel of naturel zetel bijvoorbeeld beter dan een zwarte variant. Op een zwarte zetel zul je de witte haartjes duidelijker zien. Omdat katten graag aan meubels krabben, is ook het materiaal van je meubels belangrijk. Kies voor een stevige stof die niet zomaar stuk kan. Verder is het handig om een zetel te kopen die gemaakt is van een stof die makkelijk te reinigen is.

Ook bij eetkamerstoelen denk je best even na voor je je keuze maakt. Cozy kuipstoelen zijn onweerstaandbaar voor zowel honden als katten om zich op te nestelen. Als je vreest dat het een moeilijke opdracht gaat zijn om jouw (jong) huisdier hier uit te houden, kan je opteren voor iets goedkopere eetkamerstoelen om een bepaalde periode te gaan overbruggen.

Hoe voorkom je dat je kat aan de zetel krabt?

Katten durven weleens aan de zetel en andere meubels krabben. Dat doen ze niet uit kwade wil. Ze willen voornamelijk hun nageltjes scherpen. Voor hen heel natuurlijk, voor jou een beetje lastig.

Een stevige zetel kopen is een slimme zet maar er zijn ook een aantal manieren om te voorkomen dat je kat aan de zetel krabt. Allereerst is het van belang om een krabpaal in de buurt te voorzien. Ook kun je er een doek opleggen die voorkomt dat je kat aan de bank kan. Handig om weten: hoe gladder de stof van je zetel, hoe kleiner de kans dat je huisdieren er hun nagels in zetten.

Tip 2: Ga voor een onderhoudsvriendelijke vloer

Hoewel sommige katten en honden meer haar verliezen dan andere, zul je altijd haartjes in je huis aantreffen als je huisdieren hebt. Om die reden is het raadzaam om een vloer te leggen die onderhoudsvriendelijk is. Zo kun je deze makkelijk stofzuigen en dweilen..

Laminaat is een heel goede optie als je honden of katten hebt. Een tapijt is voor huisdieren dan weer erg aangenaam om op te lopen, maar voor jou iets minder aangenaam om schoon te maken. Houten vloeren vermijd je beter.

Tip 3: Maak een plasje meteen schoon

Een plasje op je tapijt of in je zetel. Het is niet fijn, maar het hoort erbij. Een ongelukje kan je helaas niet altijd vermijden. Als je hond of kat in huis heeft geplast, dan is het belangrijk om dit snel en grondig schoon te maken. Op die manier verklein je de kans dat je huisdier opnieuw in huis plast.

Gebruik voor het schoonmaken van je meubels en vloeren doeltreffende schoonmaakmiddelen die niet giftig zijn. Want honden en katten durven weleens aan de vloer likken. Groene zeep is een aanrader voor het reinigen van je vloer en met azijn kun je urinegeur eenvoudig verwijderen.

Extra tips voor het schoonmaken van je huis met huisdieren

 • Borstel je huisdier regelmatig: door je huisdier voldoende te borstelen, komen er minder haartjes op je vloer en meubels terecht. Daardoor hoef je niet zo vaak schoon te maken.
 • Voorzie een schoonloopmat: als je hond buiten gelopen heeft in de modder, dan voorkomt een schoonloopmat een modderspoor in huis.
 • Was regelmatig het mandje: door het mandje van je hond of kat regelmatig te wassen, elimineer je nare geurtjes in huis.
 • Koop een kattenbak met een ver naar binnen stekende rand:  met zo’n kattenbak blijft het kattenzand beter in de bak, waardoor je minder moet stofzuigen.

MEEST POPULAIR

Functioneel en stijlvol spatscherm in de keuken

Spatschermen voor in de keuken hebben een dubbele functie. Naast hun praktische rol als beschermlaag tegen spatten en vlekken, dienen ze ook als stijlvol...

Maak je huis diervriendelijk met deze tips

Voor je trouwe viervoeter wil je natuurlijk alleen maar het beste. Met onderstaande tips maak je je woning diervriendelijk. Zo creëer je zowel voor...

Tips om je eetkamer in te richten

We hebben het vandaag over iets super spannends: je eetkamer inrichten! Je bent waarschijnlijk op zoek naar wat tips en trucs, en geloof me,...

Hoe kies je de juiste akoestische fotopanelen voor je interieur?

Natuurlijke elementen in jouw interieur brengen kan een grote impact hebben op de sfeer en de akoestiek van jouw kamer. Een van de beste...