Home Woonideeën Woontips Stappenplan: houten vloer schuren en lakken

Stappenplan: houten vloer schuren en lakken

Als je een houten vloer hebt, kan deze beschadigen door zonlicht. Ook kunnen er na verloop van tijd steeds meer krassen op komen. Om dit te voorkomen, kun je de vloer schuren lakken. Je kunt dit door een professional laten doen, maar het is ook eenvoudig zelf te doen. Hieronder lees je het stappenplan om zelf je houten vloer te schuren en lakken.

Stap 1: bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze uitspraak gaat zeker op voor het schuren en lakken van je houten vloer. Haal alle meubels uit de kamer. Sluit alle deuren en kasten, zodat je voorkomt dat er stof uit andere ruimtes op de vloer valt. Controleer je vloer ook op spijkers en andere uitsteeksels. Indien nodig, kun je deze verwijderen met een hamer. Als je beschadigingen tegenkomt, moet je deze repareren voordat je begint met schuren en lakken.

Stap 2: zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt

Voor het schuren en lakken van een houten vloer, heb je verschillende machines en rollers nodig. Wat je in ieder geval in huis moet hebben, zijn een parketschuurmachine en een kantenschuurmachine. En niet te vergeten: schuurpapier. Het beste kun je schuurpapier met korrel 40 tot 100 gebruiken. Bovendien heb je de lak zelf nodig. Ga voor een vloerlak of parketlak. De Trae Lyx Ultra Mat parketlak is een absolute aanrader. Verder is een lakroller is ook onmisbaar.

Stap 3: begin met schuren

Voordat je aan het lakken kunt beginnen, moet de vloer grondig geschuurd worden. Gebruik hiervoor de parketschuurmachine met schuurpapier korrel 40 en beweeg deze schuin, in steeds dezelfde richting over de vloer. Als je overal bent geweest, moet je deze stappen herhalen, maar dan met schuurpapier korrel 80. Dit keer schuur je in de lengterichting. Schuur de vloer nog voor een derde – en laatste – keer en gebruik hiervoor schuurpapier korrel 100, een wat fijnere korrel. Ook nu moet je in de lengterichting schuren. Vervolgens moet je de vloer stofzuigen en met een lichte, vochtige dweil reinigen.

Stap 4: het lakken

Eindelijk zijn we bij het lakken zelf aangekomen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een zachte houten en een hardhouten vloer. Bij zachte houten vloeren moet je zijdeglans of eiglans vloerlak gebruiken. Breng hiervan in totaal drie lagen aan. Tussen het aanbrengen van de verschillende lagen is het verstandig om de vloer licht te schuren met de hand en deze vervolgens schoon te maken met een bezem. Gebruik bij hardhouten vloeren parketlak of eiglans. Je moet altijd kiezen tussen een dekkende of transparante vloerlak. Als je een dekkend effect wilt, moet je eerst grondverf aan de vloer aanbrengen. Kies voor een goede grondverf, zoals die van Wijzonol. Breng vervolgens twee of drie lagen dekkende vloerlak aan. Ook nu moet je de vloer tussendoor licht schuren en weer schoonvegen.

MEEST POPULAIR

Verstelbare bureaus: de voordelen, nadelen en kosten

Het belang van ergonomisch verantwoorde werkplekken wordt steeds groter, vooral nu meer mensen vanuit huis werken. Verstelbare bureaus zijn een populaire oplossing die werknemers...

Hoe raambekleding je huis kan veranderen: de voordelen ervan

Raambekleding kan een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren zijn om de sfeer van een woning volledig te veranderen. Van de luxe uitstraling...

Ledstrips in de tuin: ideeën en tips

Wil je je tuin graag verfraaien met ledstrips? Dan kan dit nog best een klus zijn. Naast het aanleggen van de ledstrips wat een...

Zijn er manieren om mijn oude bank een upgrade te geven?

De bank kun je ook wel zien als het hart van je woonkamer. Het is vaak niet alleen het grootste meubel die in je...