Home Woonideeën Woontips Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

0
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Je kunt, ook als ondernemer of zzp’er, een hypotheek afsluiten. Alleen gaat dit net iets anders in zijn werk dan bij iemand in vast dienstverband. Nu je weet dat het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten zul je jezelf afvragen; hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Je kunt nooit meer dan 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Om te bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen moet je als zzp’er of ondernemer kunnen aantonen dat je de afgelopen drie jaar een stabiel inkomen hebt gehad. Werk je nog geen drie jaar als zelfstandige dan is het toch mogelijk om een hypotheek af te sluiten met nationale hypotheek garantie (NHG). Je hebt hiervoor een inkomensverklaring nodig waarin je toetsinkomen en aanvullende informatie over de toekomst bestendigheid van je inkomen staat. Ook als IB-ondernemer of DGA heb je een inkomensverklaring nodig.

Hoe wordt het maximale hypotheekbedrag voor een zzp’er berekend?

Bij Hypotheek24 en de meeste andere hypotheekverstrekkers moeten zzp’ers en ondernemers kunnen aantonen dat hun inkomen de afgelopen 3 jaar stabiel was. Werk je korter dan 3 jaar dan is een inkomensverklaring nodig om te berekenen hoeveel hypotheek je kunt lenen. Bij een zzp’er wordt het jaarinkomen gebaseerd op het saldo fiscale winst van de afgelopen 3 jaar dat is opgegeven bij de belastingdienst. Ook wordt gekeken naar de fiscale winst van het afgelopen jaar. Is dit lager dan het gemiddelde inkomen dan wordt het jaarinkomen vastgesteld op dat jaar. Een voorbeeld:

Jouw gemiddeld inkomen over de laatste drie jaar komt uit op:

€ 45.000,- het eerste jaar

€ 50.000,- het tweede jaar

€ 48.000,- het derde jaar

Dan neemt de bank € 45.000,- als jaarinkomen mee voor het berekenen van je maximale hypotheek.

Waar let de bank nog meer op voor het bepalen van het maximale hypotheekbedrag

Buiten het inkomen van de laatste 3 jaar zijn andere zaken ook belangrijk zoals:

  •         Hoeveel eigen vermogen zit er in het bedrijf?
  •         Wat zijn de vooruitzichten wat betreft je opdrachten?
  •         Is het bedrijf voldoende solvabel?
  •         Welke ander vaste lasten heb je
  •         Is er een studieschuld

Hypotheek met NHG

Vanaf 2019 moet voor een hypotheek met NHG het zakelijk inkomen worden vastgesteld door een externe rekenpartij, dit is een inkomensverklaring. Er zijn ook geldverstrekkers die een inkomensverklaring eisen voor een hypotheek zonder NHG. NHG geeft garantie voor hypotheken tot € 325.000-. Bij Hypotheek24.nl kunt u eenvoudig nagaan of een inkomensverklaring voor jou verplicht is en kun je deze ook gelijk aanvragen.