Home Wooninspiratie Slaapkamer Goed slapen doe je met een juist matras

Goed slapen doe je met een juist matras

Een goede nachtrust is goud waard. Zoals we ook dagelijks eten en drinken is slapen een absolute voorwaarde voor een gezond leven. Een goed matras ondersteunt het lichaam, maar ook de temperatuur is belangrijk. Een juiste temperatuur ondersteunt het slaapproces.

Gezondheidsklachten bij slecht slapen

Goed slapen betekent uitgerust wakker worden. Slecht slapen of insomnia leidt tot vervelende klachten zoals slechte concentratie, vermoeidheid en hoofdpijn. Langdurig slecht slapen zorgt voor een mindere stofwisseling en afweersysteem. Helaas is goed slapen geen vanzelfsprekendheid. Zo’n 10 procent van de volwassen Nederlanders lijdt aan insomnia.

Wat is een goed matras?

Een goed matras is voor iedereen anders. Een matras moet bij je passen voor wat betreft hardheid en zachtheid. Een matras waar je niet lekker op ligt is een verkeerd matras. Ook de temperatuur is belangrijk. Een matras behoort goed te ventileren. Dit geldt zeker bij mensen die tijdens de nachtrust transpireren. Deze groep is ook het best gebaat met een donzen dekbed. Dons zorgt namelijk voor de ideale temperatuur.

Verschillende soorten matrassen

Matrassen zijn er in verschillende soorten met eigen kenmerken. Een pocketmatras ondersteunt en ventileert uitstekend. Een traagschuimmatras wordt dikwijls aanbevolen bij lichamelijke klachten omdat het de druk op het lichaam verdeelt zodat schouders en heupen minder belast worden. Koudschuim ondersteunt ook goed omdat het veerkrachtig is. Daarbij heeft het een uitstekende ventilatie. Een latexmatras voelt warm aan, maar heeft een slechte ventilatie. Een goedkoop type matras is het polyether matras. Het biedt echter onvoldoende steun en ventilatie.

Individueel of twijfelaar?

Matrassen worden geleverd in verschillende breedte maten waarvan de 80 en 90 cm het meest gebruikelijk is. Het matras 140 x 200 wordt nog steeds gezien als de twijfelaar. Het is in feite een smal tweepersoons matras of een ruim éénpersoons. Voor een tweepersoonsbed is het beter om aparte matrassen te hebben. Dit geldt met name als het gewichtsverschil tussen partners meer is dan 25 kilogram.

Een kwaliteitsmatras gaat bij het juiste onderhoud zo’n 8 jaar mee. Om de veerkracht te bevorderen is het regelmatig omkeren van het matras noodzakelijk. Voor de hygiëne dient de matrashoes minimaal een keer per half jaar gewassen te worden op minimaal 60 graden.

MEEST POPULAIR

De grootste voordelen van composiet gevelbekleding

De grootste voordelen van composiet gevelbekleding zijn dat het een duurzame en onderhoudsarme optie is. Het kan ook in tal van verschillende soorten kleuren...

De grootste voordelen van infrarood panelen

Overweeg jij om panelen aan te schaffen? Een van de keuzes die je hierin kan maken is het aanschaffen van infrarood panelen? Dit is...

Verhuizen: zelf doen of een verhuisbedrijf inschakelen?

Ga jij binnenkort verhuizen? Dit is een proces waarbij veel tijd en moeite gestoken zal worden in de voorbereiding. Om dit proces gemakkelijker te...

De voordelen en nadelen van kunstgras

Het lijkt wel of er bijna dagelijks vernieuwingen op het gebied van kunstgras worden geïntroduceerd. Sommigen geloven dat kunstgras slechts een trend is, terwijl...