Home Wooninspiratie Slaapkamer Goed slapen doe je met een juist matras

Goed slapen doe je met een juist matras

Een goede nachtrust is goud waard. Zoals we ook dagelijks eten en drinken is slapen een absolute voorwaarde voor een gezond leven. Een goed matras ondersteunt het lichaam, maar ook de temperatuur is belangrijk. Een juiste temperatuur ondersteunt het slaapproces.

Gezondheidsklachten bij slecht slapen

Goed slapen betekent uitgerust wakker worden. Slecht slapen of insomnia leidt tot vervelende klachten zoals slechte concentratie, vermoeidheid en hoofdpijn. Langdurig slecht slapen zorgt voor een mindere stofwisseling en afweersysteem. Helaas is goed slapen geen vanzelfsprekendheid. Zo’n 10 procent van de volwassen Nederlanders lijdt aan insomnia.

Wat is een goed matras?

Een goed matras is voor iedereen anders. Een matras moet bij je passen voor wat betreft hardheid en zachtheid. Een matras waar je niet lekker op ligt is een verkeerd matras. Ook de temperatuur is belangrijk. Een matras behoort goed te ventileren. Dit geldt zeker bij mensen die tijdens de nachtrust transpireren. Deze groep is ook het best gebaat met een donzen dekbed. Dons zorgt namelijk voor de ideale temperatuur.

Verschillende soorten matrassen

Matrassen zijn er in verschillende soorten met eigen kenmerken. Een pocketmatras ondersteunt en ventileert uitstekend. Een traagschuimmatras wordt dikwijls aanbevolen bij lichamelijke klachten omdat het de druk op het lichaam verdeelt zodat schouders en heupen minder belast worden. Koudschuim ondersteunt ook goed omdat het veerkrachtig is. Daarbij heeft het een uitstekende ventilatie. Een latexmatras voelt warm aan, maar heeft een slechte ventilatie. Een goedkoop type matras is het polyether matras. Het biedt echter onvoldoende steun en ventilatie.

Individueel of twijfelaar?

Matrassen worden geleverd in verschillende breedte maten waarvan de 80 en 90 cm het meest gebruikelijk is. Het matras 140 x 200 wordt nog steeds gezien als de twijfelaar. Het is in feite een smal tweepersoons matras of een ruim éénpersoons. Voor een tweepersoonsbed is het beter om aparte matrassen te hebben. Dit geldt met name als het gewichtsverschil tussen partners meer is dan 25 kilogram.

Een kwaliteitsmatras gaat bij het juiste onderhoud zo’n 8 jaar mee. Om de veerkracht te bevorderen is het regelmatig omkeren van het matras noodzakelijk. Voor de hygiëne dient de matrashoes minimaal een keer per half jaar gewassen te worden op minimaal 60 graden.

MEEST POPULAIR

Hoe raambekleding je huis kan veranderen: de voordelen ervan

Raambekleding kan een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren zijn om de sfeer van een woning volledig te veranderen. Van de luxe uitstraling...

Ledstrips in de tuin: ideeën en tips

Wil je je tuin graag verfraaien met ledstrips? Dan kan dit nog best een klus zijn. Naast het aanleggen van de ledstrips wat een...

Zijn er manieren om mijn oude bank een upgrade te geven?

De bank kun je ook wel zien als het hart van je woonkamer. Het is vaak niet alleen het grootste meubel die in je...

De grootste voordelen van een airco met 3 binnenunits

Split airconditioning staat bekend om zijn betaalbaarheid en efficiëntie. Wanneer je op zoek bent naar split-airconditioning, vind je twee modellen: single split en multi...