Home Woonideeën Woontips EPDM of bitumen: wat is de beste dakbedekking voor platte daken?

EPDM of bitumen: wat is de beste dakbedekking voor platte daken?

Er zijn verschillende manieren waarop je een plat dak van dakbedekking kunt voorzien. Maar wat is nu beter? Zowel de EPDM als bitumen hebben beide verschillende voordelen die echt wel verschil maken bij een keuze. Het kiezen voor de traditionele bitumen is bijvoorbeeld wat goedkoper dan de relatief nieuwe EPDM dakbedekking keuze.

Laten we de voordelen eens tegen elkaar afwegen! Zodat je een goed beeld hebt van wat de beste keuze is betreft de duurzaamheid, plaatsing als kosten waar je rekening mee moet houden.

De voordelen bitumen van dakbedekking

Wanneer we over bitumen praten hebben we het over de meer traditionele dakbedekking die er te koop is. Je hebt hierin verschillende soorten. Waarbij de APP beter bestand is tegen de UV straling van de zon. Het is daardoor dus echt geschikt voor de plaatsing op een plat dak en is een uitstekende keuze. Het is waterdicht, sterk en bestand tegen harde wind. Zeker als het op een goede en professionele manier geplaatst is.

Door de grote warmte waarmee dit materiaal wordt gesmolten is het sterk en waterdicht. Je kunt door de kracht van dakbedekking ook een natuur dak maken.

De voordelen van het EPDM dakbedekking

In tegenstelling tot bitumen dakbedekking is EPDM echt rubberfolie. Het materiaal heeft dan ook een ongekend lange levensduur van ruim 40 jaar. Je hebt er gedurende deze periode dan ook geen onderhoud aan of hoeft het te vervangen. Het materiaal is ongekend sterk en beschermd tegen water, weer en wind.

Maar kan ook tegen hoge UV straling. Heb je een bestaand dak? Dan kan de EPDM dakbedekking er in veel gevallen zonder problemen over worden geplaatst. Waarbij er niet gebrand hoeft te worden. Een groot voordeel en een stuk veiliger. Het is echter wel verstandig om het dak van losse bladeren te ontdoen en de basis onderhoud te verrichten. Wat overigens bij elk soort dak gewenst is.

Ook dit materiaal kun je in stroken of voor een groter dak aan een stuk kopen. Dat heeft dus als voordeel dat het hierdoor sterker is omdat je minder aansluitingen hebt die mogelijk kunnen lekken.

EPDM of bitumen: wat is de beste keuze?

Het maken van een goede keuze is zeker niet eenvoudig. Zoals je hebt gelezen bieden beide een goede bescherming. Hoewel het kiezen voor EPDM wel degelijk een groter voordeel heeft als je het over levensduur hebt. Het kan tot langer dan 40 jaar zonder enige vorm van problemen mee. Waarbij het stevig verlijmd zal worden.

Ook als je een natuurdak wilt is dit met EPDM mogelijk en geen enkel probleem. Waarbij je met een EPDM dak ook kiest voor een echt natuurlijk materiaal. Dat heeft voordelen. Want zo ben je ook nog eens echt verantwoord bezig.

MEEST POPULAIR

Dit zijn de grootste badkamertrends van 2022

Ben je toe aan een grootscheepse badkamerrenovatie? Maar heb je nog geen idee wat voor stijl je voor je badkamer uit wilt kiezen? Hieronder...

Zo kun je zelf een werkbank maken

Heb je een werkbank nodig? Dan ben je je wellicht al gaan oriënteren op wat je dan precies zoekt en waar de werkbank aan...

Hoe ziet jouw nieuwe badkamer er straks uit?

Dat badkamers ook aan trends onderhevig zijn staat als een paal boven water. Badkamers vertegenwoordigen niet alleen onze behoeftes op gebied van wellness en...

Alles over het reinigen van gordijnen

Is het tijd om je gordijnen te reinigen? Dan moet je goed opletten wat voor stof je hebt en hoe je dit kunt doen....