Home Woonideeën Woontips Bladpootwants in huis, wat nu?

Bladpootwants in huis, wat nu?

0
Bladpootwants in huis, wat nu?

Ben je een bladpootwants in huis tegengekomen? Dan vraag jij je vast en zeker af of je daar iets tegen moet doen. Zie zien er niet bepaald heel fris en fruitig uit. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de vraag of je er iets tegen moet en kunt doen. Maar ook wat je dan moet doen.

De meeste mensen die een bladpootwants in huis tegenkomen moeten er niets van hebben en willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Dat is begrijpelijk, het zijn nu eenmaal van die kleine kriebelbeestjes. Maar in principe zijn de kleine kriebelbeestjes ongevaarlijk voor jou als voorbijganger. Ze zitten eigenlijk alleen maar in huis om te overwinteren. Waarbij de goed geïsoleerde woningen een duidelijke rol vervullen dat we de bladpootwants steeds vaker aantreffen.

Sla dus niet direct alarm als je een bladpootwants in huis aantreft. Ze zijn ongevaarlijk en niet schadelijk voor je woning of de omgeving. Hoewel het natuurlijk te begrijpen is dat je op de aanwezigheid van de kleine kriebelbeestjes niet zit te wachten.

Waardoor ga jij de bladpootwants herkennen?

De bladpootwants is relatief nieuw voor Nederland. De reden dat we bij het zien van dit kleine beestje licht in paniek kunnen raken. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Deze wants is immers niet te vergelijken met de bekendere bedwants. De bladpootwants is maar een kleine 2 centimeter. Een klein diertje dus die zich makkelijk kan verstoppen. Maar als je er eentje ziet herken je die direct aan de platte achterkant en de pootjes.

Omdat de bladpootwants ongevaarlijk is kun je deze helemaal zelf uit huis verwijderen en is er geen ongedierte bestrijdingsteam voor nodig. Dat zou je immers alleen maar heel veel geld kosten. Wees dus gerust als je een bladpootwants tegenkomt en verwijder deze op een gepaste manier uit je woning.

Is de bladpootwants echt ongevaarlijk?

Het is een ongevaarlijk diertje dat niets anders doet dan overwinteren op warmere plekken. En met de huidige klimaatveranderingen en woningisolatie lenen onze woningen zich hier prima voor. Het is vast en zeker ook de reden dat er steeds meer bladpootwantsen in ons land voorkomen. De reden dat jij er niet op zit te wachten is dat je ze al snel verwart met de bedwantsen die meer om handen hebben als je er eenmaal mee in aanraking bent geweest. Deze dieren kun je dus prima uit huis zetten zonder dat je er last van hebt.
Je hoeft bij het verwijderen uit je woning van deze wants niet bang te zijn voor steken of andere problemen. Het dier is er totaal niet voor gemaakt en tevens niet giftig. Daar kun je dus absoluut gerust op zijn.

De bladpootwants is een exoot die langzaam naar Nederland toe is gekomen. Het diertje kan door de temperatuur van de afgelopen jaren prima overleven. Waardoor er steeds vaker meldingen binnenkomen dat het kleine onaangename diertje is gezien. Ook voor de komende jaren verwachten specialisten een aanzienlijke toename.